imagini

Examen finalizare studii IF

 

Licenta IF

Disertatie IF

Mesajul decanului

DECAN

Conf.univ.dr. Diana - Camelia IANCU

Absolventa a Facultatii de Administratie Publica, specializarea "administratie publica" (2002) si doctor in stiinte administrative (SNSPA, 2008), Conf.univ.dr. Diana - Camelia IANCU este un promotor al colaborarii dintre mediul academic si practicieni.

Corelarea programelor de studiu cu piata fortei de munca si dezvoltarea relatiilor de consultanta cu organizatiile publice nationale si europene, reprezinta prioritatile planului sau managerial (2012-2016).   

 

STIMATI COLABORATORI,

DRAGI VIITORI STUDENTI, 

Bine v-am gasit!


Vreau ca aceste cateva randuri care urmeaza, sa va convinga de faptul ca administratia europeana si guvernarea merita studiate aici, la Facultatea de Administratie Publica din cadrul SNSPA.

Avem douazeci de ani plini de motive pentru care merita sa ne alegeti.

Profesori de renume, programe europene, angajatori publici si privati

Facultatea de Administratie Publica are profesori cu reputatie nationala si internationala, care dincolo de o activitate de cercetare intensa, au fost si sunt parte a structurilor guvernamentale sau a organizatiilor europene relevante domeniului administratiei publice.

Programele noastre sunt acreditate intern (de ARACIS) si suntem, in acest moment, singurii din tara care se pot lauda cu un program de licenta acreditat european (de Asociatia Europeana de Acreditare a Programelor in Administratia Publica - EAPAA, Olanda).

Suntem parteneri institutionali cu organizatii publice, dar si cu actori din mediul privat si non-guvernamental, recunoastem diversitatea pietei fortei de munca si ne mandrim cu absolventi incadrati astazi in sistemele administrative romanesti si de peste hotare. Studentii nostri cred in valoarea VOCATIEI, dar se orienteaza pragmatic in societatea globala, competitiva.

Echipa eficienta, profesionista, de incredere

NOI suntem exact asa cum ne dorim sa fie guvernarea: lucram eficient, suntem profesionisti, credem in reusita si nu uitam niciodata sa invatam!

Iar eu cred cu toata taria in echipa mea si in actiunile noastre de valorificare a cunoasterii generatiilor care ne-au precedat, astfel incat stiintele administrative sa devina stiinte ale bunei guvernari.

Imi doresc sa va convingeti ca suntem o Facultate cu inima, dedicata comunitatii, urmand studiile noastre de licenta, masterat si doctorat. Si imi doresc sa faceti parte din echipa mea, acceptand provocarea de a gasi bunele practici de guvernare si a le inmulti!

Pe curand, 

Diana - Camelia Iancu

Organizare

COMUNITATEA NOASTRA

Nucleul Facultatii de Administratie Publica este format in prezent din 70 de cadre didactice titulare si asociate si personal didactic auxiliar si tehnic si peste 1100 de studenti (inscrisi la studiile universitare de licenta, master si doctorat). Ne mandrim insa cu partenerii nostri institutionali - organizatii publice nationale si locale (cu care incheiem anual acorduri de colaborare pentru stagiile de practica studenteasca, organizarea de evenimente adresate atat studentilor, cat si practicienilor (functionari publici sau politicieni), dezbateri si mese-rotunde.

Printre partenerii nostri constanti se numara si: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Fondurilor Europene, Senatul Romaniei, Camera DeputatilorAgentia Nationala a Functionarilor Publici, Institutia Prefectului Municipiului BucurestiPrimaria Municipiului BucurestiInstitutul National de Statistica, Autoritatea Electorala PermanentaDirectia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti


DEPARTAMENTE ACADEMICE

Cadrele noastre didactice si de cercetare sunt organizate in trei departamente: Departamentul de Drept "V.D. Zlatescu", Departamentul de Economie si Politici Publice si Departamentul de Management Public si colaboreaza la nivelul mai multor comisii si colective de lucru interdepartamentele, precum: Comisia de Evaluare si Asigurare a Calitatii, Comisia de Etica, Colectivul pentru activitati de mentorat, etc.

Studiile universitare de licenta si master in regim deschis la distanta si cu frecventa redusa sunt furnizate prin intermediul Departamentului ID-IFR. 


STRUCTURI FUNCTIONALE

Facultatea este condusa de Consiliul Facultatii si Decan, structuri organizate conform normelor interne SNSPA si prevederilor legale in vigoare.

Personalul didactic auxiliar si tehnico-administrativ al Facultatii de Administratie Publica isi desfasoara activitatea la nivelul Secretariatului, Compartimentului Asistenta Didactica si Tutoriat si al Compartimentuuil Administrativ si Resurse IT.


PROGRAME DE STUDIU

Studentii nostri urmeaza:

 • studii universitare de licenta (180 ECTS), 3 ani, organizate in regim cu frecventa si invatamant la distanta;
 • studii universitare de masterat (120 ECTS), 2 ani, organizate in regim cu frecventa si cu frecventa redusa;
 • studii doctorale, 3 ani, organizate in regim cu frecventa.

Organizarea studentilor in interiorul Facultatii se realizeaza in grupe de studiu, conform normelor in vigoare. Studentii Facultatii de Administratie Publica sunt organizati in Asociatia ADMINISTER si sunt in curs de finalizare formalitatile pentru infiintarea Asociatiei ALUMNI in Administratie publica - SNSPA.

 Pentru informarea completa privind organizarea Facultatii de Administratie Publica si SNSPA, va rugam sa consultati si urmatoarele documente:

 1. Carta SNSPA (28.11.2011)
 2. Regulamentul de organizare si functionare SNSPA (2014)
 3. Organigrama SNSPA (22.06.2014)
 4. Regulamentul intern pentru personalul didactic auxiliar si tehnico-auxiliar (29.05.2014)
 5. Codul etic - Anexa Carta SNSPA, pag.35  (28.11.2011) 


Echipa manageriala

PRINCIPII 

Valorile recunoscute de echipa manageriala a Facultatii de Administratie Publica sunt TRANSPARENTA, PARTICIPAREA si PARTENERIATUL. Dialogul permanent cu membrii comunitatii noastre academice (studenti, cadre didactice, absolventi, angajatori) este esential dezvoltarii programelor si cercetarii Facultatii.

Echipa manageriala a Facultatii de Administratie Publica este formata din Consiliile Departamentale (reprezentand Departamentele de Drept, Economie si Politici Publice si Management Public), Consiliul Facultatii (format din 15 membri: 11 reprezentanti ai cadrelor didactice si 4 studenti), Prodecani si Decan.

Reprezentarea intereselor comunitatii SNSPA in Senatul SNSPA este asigurata prin 7 cadre didactice si 3 studenti din Facultatea de Administratie Publica.

TRADITIE

Facultatea de Administratie Publica valorifica expertiza profesionala a tuturor echipelor sale manageriale. Asigurarea continuitatii proceselor decizionale si diseminarea bunelor practici organizationale reprezinta doua dintre liniile directoare 

1991 - 2004

Echipa manageriala condusa de Prof.univ.dr. Ioan ALEXANDRU (n.1939)

In cei peste zece ani dedicati gestionarii facultatii, Prof.univ.dr. Ioan ALEXANDRU si membrii echipei sale au infiintat prima scoala doctorala in stiinte administrative si au lansat Departamentul pentru Invatamant la Distanta. 

In anul 2012, Prof.univ.dr. Ioan ALEXANDRU a primit titlul onorific de Decan de onoare al Facultatii de Administratie Publica.


2004 - 2012

Echipa manageriala condusa de Prof.univ.dr. Lucica MATEI (1956-2014)

Initiator, in Romania, al specializarii "Administratie europeana" si coordonatoarea echipei care a adus prima acreditare europeana la nivelul studiilor universitare de licenta in administratia publica in tara, Prof.univ.dr. Lucica MATEI este Decanul care a construit si consolidat imaginea internationala a Facultatii de Administratie Publica.

 

In mandatul 2012-2016, coordonarea activitatilor didactice, de cercetare si administrative a fost asigurata de:

DECAN - Conf.univ.dr. Diana - Camelia IANCU

PRODECAN 

Prof.univ.dr. Adriana GRIGORESCU 

Conf.univ.dr. Mihaela CARAUSAN
 
Lect.univ.dr. Crina RADULESCU
 
CONTINUITATE
 
In mandatul 2016-2020, coordonarea activitatilor didactice, de cercetare si administrative este asigurata de:

DECAN - Conf.univ.dr. Diana - Camelia IANCU

 • email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

PRODECAN 

Conf.univ.dr. Mihaela CARAUSAN

Lect.univ.dr. Crina RADULESCU

CONSILIUL FACULTATII DE ADMINISTRATIE PUBLICAformat din: 

 • reprezentantii cadrelor didactice si de cercetare: Prof. univ.dr. Emil Bălan, Prof.univ.dr. Ani  Matei , Conf.univ.dr. Mihaela Cărăușan,  Conf.univ. dr. Dragoş Dincă, Conf.univ. dr. Dragoș Jaliu, Lect. univ. dr. Corina Antonovici ,  Lect. univ. dr. Teodora Bițoiu ,Lect.univ. dr. Cristina Nicolescu , Lect. univ.dr. Florin Popa, Lect. univ. dr. Crina Ramona Rădulescu, Lect. univ. dr. Gabriela Varia.
 • reprezentantii studentilorStudenta Titiana Mihali, Student Andrei Daniel Manea, studenta Ancuta Florentina  Velea, Student Bogdan Udroiu
 • contact: email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

CONSILIILE DEPARTAMENTALE DIN FACULTATEA DE ADMINISTRATIE PUBLICA

Departamentul de Drept ,,V.D. Zlătescu” reprezentat prin : conf. univ. dr. Mădălina Cocoșatu, conf. univ. dr. Radu Popescu, lect. univ. dr. Gabriela Varia

Departamentul de  Economie și Politici Publice   reprezentat prin : Lect. univ. dr. Teodora Bițoiu, lect. univ. dr. Adelina Dumitrescu-Peculea, lect. univ. dr. Andy Leoveanu        

Departamentul de  Management Public,, Lucica Matei” reprezentat prin : lect. univ. dr. Corina Antonovici , asist. univ. dr. Anca Moț

MEMBRII FACULTATII  DE ADMINISTRATIE PUBLICA IN SENATUL SNSPA

Prof. univ.dr. Emil Bălan, Prof.univ.dr. Ani  Matei, Conf.univ. dr. Dragoş Dincă, Conf. univ. dr. Victor Alistar , Lect. univ. dr. Teodora Bițoiu, Lect.univ. dr. Cristina Nicolescu.

 • reprezentantii studentilorstudenta  Titiana Mihali , student  Andrei Radu.
 • contact: email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 


 

 

Cadrul juridic

1991: DEPARTAMENTUL DE STIINTE ADMINISTRATIVE

Facultatea de Administratie Publica si-a inceput activitatea in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), ca Departament de Stiinte Administrative si furnizor de invatamant postuniversitar (studii aprofundate), conform Hotararii de Guvern nr.183 privind organizarea SNSPA din 20.03.1991.

1995: FACULTATEA DE ADMINISTRATIE PUBLICA

In anul 1995 este infiintata Facultatea de Administratie Publica, structura fara personalitate juridica in subordinea SNSPA, conform Hotararii de Guvern nr. 542 privind reorganizarea SNSPA din 21.07.1995

Prin Hotararea de Guvern nr. 916 privind structurile institutiilor de invatamant superior acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu si a specializarilor din domeniile studiilor universitare de licenta din 11.08.2005, Facultatea de Administratie Publica primeste recunoasterea necesara continuarii activitatilor sale de formare universitara.

ACREDITARE NATIONALA SI EUROPEANA

In prezent, toate programele Facultatii de Administratie Publica sunt acreditate, conform Hotararii de Guvern nr. 749 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor, a structurilor de invatamant superior si a specializarilor / programelor de studii universitare de licenta acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu organizate de acestea din 24.06.2009 (pentru studiile universitare de licenta), respectiv Ordinul MECTSl nr. 5224 privind aprobarea programelor de studii de masterat evaluate de ARACIS din 30.08.2011 (pentru studiile universitare de masterat). 

Incepand din anul 2008, programul de studii pentru licenta al Facultatii de Administratie Publica este singurul acreditat european de Asociatia Europeana de Acreditare a Programelor in Administratie Publica (EAPAA, Olanda). Aceeasi asociatie a acreditat conditionat in 2011 si programul masteral "Public Sector Management".

SNSPA, O UNIVERSITATE CU GRAD DE INCREDERE RIDICAT 

Calificativul grad de incredere ridicat este cea mai mare nota pe care o poate primi o universitate din ROMANIA. Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative a fost evaluata institutional de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii pentru invatamantul superior (ARACIS) printr-un proces care s-a finalizat in Decembrie 2009 cu vizita de evaluare externa la care au participat experti ARACIS - profesori din Romania, din strainatate si studenti.

Pe parcursul acestei vizite, expertii ARACIS au urmarit masura in care SNSPA respecta standardele privind spatiile educationale, de cercetare si sociale (camine, cantina, biblioteca, etc.), s-au intalnit cu reprezentanti ai studentilor, cu cadre didactice, cu reprezentanti ai angajatilor si cu o parte din personalul administrativ. 

 

 

Nu in ultimul rand, procesul de evaluare institutionala a avut in vedere nivelul de performanta in cercetare si calitatea cadrelor didactice din SNSPA (numar de carti publicate la edituri recunoscute CNCSIS sau in strainatate; numar de articole ISI, B+, B si BDI; lucrari sustinute la conferinte internationale, etc.). Documentele ARACIS privitoare la evaluarea SNSPA pot fi consultate aici.


 

 

 

 

 

 

 

More Articles...

 1. Despre noi